Stylish refurbishment of Bristol University Students Union Epicurian Bar.

Stylish refurbishment of central bar area with columns to create zones around the room.

Epicurian Bar • Bristol University Students Union

This main bar was refurbished within a tight budget and restricted programme during the summer vacation. The bar needed to attract trade during the day as well as the busy nights. Therefore the space remained open plan and flexible to cater for large numbers during special events and drink promotion nights but was also designed to be used throughout the day and encourage students to take coffee or lunch in the bar.

Separate zones were created around the room using screens, columns, fixed furniture and lighting to facilitate the different activities of eating, drinking, watching sky sport and playing traditional bar games with pool tables and games machines.

Cost restraints required the central, island-bar structure to be retained and refurbished. The finishes throughout the bar needed to be durable and easy to maintain.

Being a licenced premises the design required careful attention to fire strategy and also to sound attenuation to reduce noise transmission in this residential area. Further special considerations included working on an upper level within an occupied building and dealing with asbestos. Full design and project management services were provided.