Remodelled rear elevation after refurbishment showing the new box sash windows and raised eaves height.

Remodelled rear elevation after refurbishment showing the new box sash windows and raised eaves height.

Grade II* Period Office Building • Bristol BS8

The rear elevation of this grade II* period office building (12 Dowry Square) was totally remodelled and renovated to enhance the appearance of this historic building and improve the internal accommodation. The 1950s' fire escape stairs were removed and the structural openings revised. The height of the central bay, housing the staircase was raised to improve access to the attic rooms and the parapet wall was also raised to enhance the proportions of the elevation.

New roofs were fitted and the rainwater downpipes rationalised. Works included bespoke box sash windows, conservation roof lights, structural repairs, cast iron downpipes, lead roofs and parapet gutters with moulded stone copings. The result of the works has created two new offices on the attic level, which improves the rental income for the owner and adds value to this commercial property.

Client Comments

I am writing to say how delighted I am with the work which you specified to the rear elevation of our Grade II* listed building, 12 Dowry Square.

Your designs for the new parapets and the raising of the roof to enable the staircase improvements were intelligent and in keeping with this historic building. The fact that they received immediate approval from the Council Conservation Officer was also testimony to your sympathetic but practical approach.

Replacing all the windows in the Georgian style was never going to be easy but thanks to your meticulous attention to detail in their manufacture as well as in their relationship with the new render, they look fabulous and appear as original as could be expected.

Ken Brown